De agrovoedingsindustrie in West-Vlaanderen was altijd gebaseerd op het gunstige klimaat en de vruchtbare bodem van de regio. Daarom is het geen wonder dat deze sector de regionale economie met succes heeft 'gekruid'. Onze bedrijven zijn wereldwijd bekend voor de productie en verwerking van vlees, vis, groenten, aardappelen en graanproducten en, niet te vergeten, bier...
De groei en de duurzaamheid van onze agrovoedingsindustrie wordt versterkt door de grote aanwezigheid en de hoge kwaliteit van de grondstoffen, de technologische ontwikkeling, de lange agro-economische traditie en de centrale ligging van de regio ten opzichte van Europa's grootste consumentenmarkten. Landbouw- en voedingsbedrijven genieten hier ook van de uitgebreide ondersteuning door de lokale universiteiten en kenniscentra.
Voorzitter: Frank Devlieghere (UGent)
Reeds geruime tijd pleit het West-Vlaamse middenveld voor een financiële inhaalbeweging voor het hoger onderwijs in onze provincie. Zo vroeg ook VOKA
West-Vlaanderen, via haar voorzitter Lieven Danneels, om een fair share van de te besteden overheidsmiddelen. Zeker op
het vlak van onderwijs, onderzoek en infrastructuur, die de katalysator vormen voor de economie. Een studie van vorig jaar, uitgevoerd door de Provincie West-Vlaanderen, legde de vinger nog
eens duidelijk op de wonde: er is sprake van een structurele onderfinanciering van het hoger onderwijs in de provincie. Naar aanleiding van de installatie van de nieuwe Vlaamse regering in de
zomer van 2019 brachten alle partners deze boodschap nog eens duidelijk
De expertengroep Voeding van TUA West neemt deel aan Smart Food Night op donderdag 20/09/2018 van 18u30 tot 20u30 in de Sint-Amandskerk te Roeselare in het kader van het Stadsfestival 'Smoefelare'.
Voedingsexperten van Howest, KU Leuven campus Kulak Kortrijk, UGent campus Kortrijk en VIVES stellen hun innovatief voedingsonderzoek voor.
Additieven in onze voeding: een vloek of een zegen?
Tijdens het seminarie De (on)zin van additieven in onze voeding gaan Rosanne Hertzberger, schrijfster van het boek Ode aan de E-nummers, en Staf Henderickx, auteur van Van mammoet tot Big Mac, hierover in debat met elkaar en met een panel van vertegenwoordigers uit de voedingsindustrie en de academische wereld.
Resoc-Serr Midden-West-Vlaanderen organiseert op zaterdag 1 en zondag 2 april 2017 een B(r)ouw Challenge voor studenten.
Opzet is om studenten in multidisciplinaire teams (5-6 studenten/team) te laten werken rond een reële site: de Oude Brouwzaal van Brouwerij Rodenbach in een buitenschoolse leeromgeving (het Huis van de Voeding/Ondernemingscentrum Roeselare).
In een meerdaags traject worden ze uitgedaagd om, ‘out of the box’, en duurzame herbestemming voor de pilootsite te bedenken en te visualiseren. Ze worden bij het uitwerken van hun project en (business) concept bijgestaan door relevante experten en coaches.
Het tijdschrift West-Vlaanderen Werkt publiceerde zopas een themanummer over de agrovoedingsindustrie in de provincie.
Innovation platform for a more competitive, innovative and sustainable agro-food industry.
Knowledge partner for the agro-food cluster.
The laboratory Food & Lipids concentrates its research on the lipid (fat) fraction of food stuffs. On the one hand, lipids are often under pressure from a health conscious point of view but
on the other hand they are essential for the sensory (e.g. taste), nutritional (e.g. essential fatty acids, fat soluble vitamins) and technological (e.g. spreadibility) properties of fat rich
food products. The mission of the laboratory is thus to conduct research facilitating the production of healty/ier fat rich food products without compromising the taste or the technological
functionality.
New sources of nutritionally interesting lipids
Current focus is on the long-chain omega-3 fatty acids EPA and DHA, although work is also done on (phyto)sterols, squalene carotenoids and other lipid-soluble antioxidants. Current focus in on autotrophic microalgae as a new source, but work is also done on other sources such as waste streams. The research investigates the possibilities of the different sources (from a composition pont of view) and how they can be applied in food stuffs and nutraceuticals (downstream processing).
Fat crystallization and the influence on the technological properties of fat rich food products
The research currently deals with in-line monitoring of fat crystallization, on how the fat crystallization in influenced when using nutritionally interesting lipids and on the functionality of lipids in meat products.
A number of sociale trends put the food industry in front of great challenges. For example, population growth will increase the demand for food worldwide by 70% in 2050. Climate change is
resulting in a shortage of agricultural land. The ageing population also draws special attention to a balanced and healthy alimentation.
By conducting applied research, VIVES wishes to contribute to a responsible and innovative food sector. It is our ambition to develop tasty and high-quality products that meet the demand of the
ever-changing needs.